Jag bloggar inte här och vad är vitsen att ha blogg då -.- Vill inte ta bort denna blogg, kanske kommer skriva nått inlägg då och då... Men jag gör som Isabell.. Skaffa en ny  egen blogg. Pallar inte detta mer.. gash.. Känner mig så dum att BARA Isabell ska blogga här när både ska blogga varje dag typ inte EN!... Asso förlåt men lixsom jag har inte haft det så himla lätt just nu :/ Hänt lite olika saker som man måste förstå att jag pallar ej blogga ännu. Okej?.. Hoppas ni fattar <3 Vill inte säga det men jag mår inte så bra just nu. Pallar bara inte.. Aja jag har ju en blogg nattstad.se/LinaAndersen. Men tänkte blogga om mandy och bara om hundar lixsom. Så jag satsar på det!. Jag bloggar här då och då, och skriver min nya blogg. Men jag hoppas ni inte tycker att jag är dum eller nått bara för Isabell bara har bloggat eftersom nu säger jag detta : Har inte haft det så lätt förra året tills nu.. Okej? hänt lite saker nu som jag inte vill dela med er. Så det därför.. Jappsi.. 
 
Skriver snart vad bloggen heter, och jag hoppas ni fattar varför jag inte har bloggat.. 
 
Jag har gjort en ny blogg... Jag kommer att stanna kvar här men inte uppdatera 3-4 gånger om dagen utan kanske 1 gång om dagen och någon dag inte alls. Men vi får se!
Många tidsinställda inlägg för flera dagar framåt och lite sådant är redan fixat. Designen är också redan fixad! Så vad tycker ni?
 
Hoppas ni följer mig på min nya blogg samtidigt som ni följer mig och Lina här!
 
Varje gång jag ska sätta på kopplet och så på Mandy, så brukar jag sitta ner och lixsom att hon ska komma till mig. Sedan säger jag "sitt" och när hon sitter ner får hon ju beröm och en godis, sedan sätter jag på kopplet och så.. Jag tycker det är bra ändå att man gör så.. Eller vad tycker ni? ;) Ska jag filma engång när jag gör det så får ni se en film om det?. Kommentera isåfall!.


I nuläget är det bara jag som uppdaterar så funderar på att börja blogga själv igen. Det är ju inte att dela en blogg om bara en av oss uppdaterar. Inte enligt mig iallafall och eftersom jag istortsett tar hand om all uppdatering själv kan jag ju lika bra ha en egen blogg? Så funderar på att komma på ett bra bloggnamn och sedan börja själv igen. Men vi får se, tycker inte det är så kul när det bara är jag som uppdaterar men men...
Vad tycker ni? En ny blogg, eller fortsätta här?
Har btw hittat det halsbandet igen haha! Skitlänge sedan jag använde det xD Kanske ska göra det någon dag?

Det är inte helt lätt att hitta ett bakteriedödande medel som bara tar död på de dåliga bakterierna. Många produkter tar även död på de goda bakterierna och vävnaden samt innehåller en massa farliga ämnen. Till och med de allra vanligaste produkterna som vi har i stallet gör det, exempelvis jodopax och väteperoxid. Jag har dock fått nys om något ”nytt” eller snarare relativt okänt. Det är riktigt effektivt men samtidigt helt ofarligt. Man kan ju till och med dricka medlet, skulle ni våga göra det med jodopax tex haha?

Kolloidalt silver är ett desinfektionsmedel för rening av dricksvatten. Man behöver endast två teskedar till en liter vatten. Det är mycket effektivt mot bakterier, virus, svampar och i princip alla mikroorganismer, samtidigt som det är helt ofarligt för människor och djur.

Det stärker kroppens immunförsvar om man dricker man det dagligen och det finns studier som visar att det kan användas för ta död på viruset som orsakar vinterkräksjukan samt bota vanliga förkylningar. Det används även flitigt i sjukvården vid stora eller infekterade sår. Eftersom det skapar nya stamceller som ger en snabb läkning och i princip utan några ärr, plus att det är väldigt bakteriedödande. Det skulle alltså funka är ypperligt att behandla hästars sår, strålröta och mugg med.

Det som gör produkten så effektiv är att silvret får en enorm yta tack vare att det är upplöst i atomstorlek. Det ryms flera miljarder silverjoner per kubikmillimeter och varje jon har förmågan att neutralisera en svamp, bakterie eller ett virus.

En liten burk kostar endast 130kr och bör räcka länge eftersom det går åt så lite per användningstillfälle. Man behöver absolut inte vara orolig för att råka få en silverförgiftning. I såt fall skulle man behöva drick ca 40.000 liter vatten med Kolloidalt silver i!

Taget från www.dressyrmupparna.se  (Linn skrev det)

 

 

Kanske något att ha hemma till om Saffi skadade sig? Kanske ha i fodret till henne då hon i stortsett alltid är sjuk. Kanske hälla i örat haah?? xD Nää, inte hälla då kanske det förstör hörselgången men ta med tops så det blir lite iallafall? xD

http://pedigree.se/hitta-ratt-hund-eller-valp/?gclid=CPGQ5vu247QCFUZ2cAodEU0AqA

Jag har beslutat mig för att behålla min gamla "Mvh Isabell & Saffi" bild eftersom jag inte tror jag kan göra någon bättre. Jag har i stortsett inga bilder från hennes valptid då de är på gamla datorn (får ta i tu med att föra över dem någon dag) och jag har på senaste tid bara haft mobilkameran så det blir varken bra eller snygga bilder. Så jag får fanimej hitta kameraladdaren som är spårlöst försvunnen och sen är det dags att ta lite nya bilder så kanske det blir en ny Mvh bild :P
 
En jag gjorde idag och tänkte ha men när jag jämnförde den så var den ju gräslig xD Fattar ni... Gräs :O Flumm flumm ^-^
 
Min gamla som jag tänker fortsätta använda
Saffi är typ 3månader på den bilden eller något x)
Var långrunda idag med Saffi och såklart tog jag läderhalsbandet. Kanske tur om man säger så men det blev fettigt på insidan. Saffi har fällt så mycket nu så jag tror det är att det sitter mot mycket. Ni vet nosgrimmorna på hästar? Sånt fett haha.. Skitäckligt men såfort vi kom hem nu så blev det fram med lädertvålen en snabb omgång för att få bort det och sen skokräm på (för lite av färgen går bort när man smörjer så därav blir det svart skokräm så färgen ska vara snygg) och när det har torkat i 1-2 timmar så tar jag en snabb omgång med läderbalsam och sen när det torkat imorgon, det tar väldigt lång tid. Så tar jag på något som gör att det glänser :)
Fast det bara är fodringen så är hela denna processen något jag alltid gör haha xD Tar inte lång tid och gör halsbanden och kopplena supermjuka och väldigt snygga!
Det som hon hade på sig idag är så mjukt att man kan böja det åt alla håll och kanter (kan fixa bilder senare kanske haha) och det känns inte ens som äkta läder då det är så mjukt och böjbart. När jag köpte det däremot så var det hårt och stelt som en pinne men det är äkta läder och skitsnyggt x)
Det är ett Nobby Design halsband köpt på Teba (www.teba.se) fast i butiken och det kostade typ 200kr :) Skitsnyggt!
Benämningen valpsjuka är egentligen inte så bra. Många tror att det är en sjukdom som bara drabbar valpar men så är inte fallet. Sjukdomen kan drabba i alla åldrar även om det är valpar som drabbas hårdast. Valpsjuka förekommer också bland vilda djur som räv, varg, iller, mink och säl. När det gäller sälar är det mycket viktigt att hundar inte tillåts komma i kontakt med döda eller sjuka sälar eftersom risken för smittspridning är mycket stor.

Ovanligt i Sverige Tidigare var valpsjuka den vanligaste dödsorsaken bland valpar. Valpsjuka är idag mycket ovanligt i Sverige tack vare att svenska hundar vaccineras i stor utsträckning. Ju fler hundar som är vaccinerade desto mindre risk för smittspridning. Sjukdomen är inte på något sätt utrotad utan virus finns runt omkring oss. Utomlands är det betydligt vanligare, till och med så nära oss som i Danmark. Valpsjuka är en anmälningspliktig sjukdom, vilket innebär att den måste anmälas till Jordbruksverket.

Släkt med mässling Viruset som orsakar valpsjuka är ett morbillivirus, ett virus som är släkt med mässlingvirus hos människa. Det smittar mest genom direktkontakt via luftburna viruspartiklar när hunden hostar eller nyser. Det kan även smitta genom andra kroppsvätskor, bl.a urin. Vanligen börjar symptomen med feber, rinnande ögon och hosta. Förutom symptom från luftvägarna ses också upphörd aptit, kräkningar och diarré. Dödsfall förekommer i detta skede. Efter ytterligare 1-3 veckor får de flesta hundar symptom från nervsystemet på grund av att virus orsakar hjärninflammation. Hjärninflammationen ger kramper, muskelryckningar, vinglighet och förlamning. De hundar som klarade den akuta fasen dör eller avlivas vanligen i denna fasen. Hundar som eventuellt överlever får kroniskt förtjockade trampdynor och nos.

Vaccinationsrekommendationer Valpar vaccineras vanligen hos uppfödaren första gången innan leverans, antingen mot bara parvovirus , eller om smittrycket är högt även mot valpsjuka och smittsam leverinflammation. Nästa vaccination ges vid c:a 12 veckors ålder. Därefter sker omvaccinering vid 1 års ålder mot dessa tre sjukdomar. Numera rekommenderas omvaccination mot valpsjuka och smittsam leverinflammation vartannat år. Vad gäller parvovirus rekommenderas omvaccination varje eller vartannat år beroende på smittryck. Hundar som lider av kroniska sjukdomar, t.ex hundar som kontinuerligt behandlas med kortison bör vaccineras årligen mot parvovirus. Även hundar som vaccineras mot s.k. kennelhosta vaccineras årligen.

 

Källa: http://vovve.net/Artiklar/Valpsjuka.asp

Det är inte jag som skrivit artiklen!

Förlåt jag inte har bloggar på länge..
Sitter i min säng och bloggar på mobilen, jappsi!..
Aja bloggar mer kanske mer sen eller kanske imorgon
..

Denna metod går ut på att lära sig vara en ledare som din hund kan lita på och känner sig trygg med.

Grundaren av denna metod heter Jan Fennell. Hon är verksam i England men hon har fått erkännande och anhängare runt om i hela världen för sitt unika sätt att se på hundar och hennes metods framgångar hos hundar med problem. Hon har skrivit flera böcker och två av dem är översatta till svenska.

Böckernas titlar: "Förstå Din Hund" och "Du och Din Hund".

Allt började med att Jan Fennell såg ”Mannen som kan tala med hästar” Monty Roberts och hon fascinerades av hur han använde sig av hästarnas egna språk för att få dem att jobba åt honom. Eftersom hon själv varit aktiv som hunduppfödare och även haft egna lydnads kurser men ändå alltid saknat något i den traditionella träningen blev hon nyfiken på om något liknande fanns till hundar. Det visade sig att så inte var fallet så Jan beslöt sig för att själv utforska nya vägar. Eftersom att hunden härstammar från vargen började hon med att studera dem och deras flockliv.

Vad gör en varg till alfa? De slutsatser hon drog var att trots att det är så länge sedan vi människor domecticerade vargen använde sig hennes hundar av samma språk som vargarna när det avgjordes vem som bestämde av dem.

Genom att se på vargarnas samspel och sina egna hundars arbetade hon fram metoden Amichien Bonding. Det är nu möjligt för oss människor att när vi omger oss med hundar att sända ut de rätta signalerna för att hunden ska se oss som ledare för dem. Bara genom att ändra på vårt sätt att vara mot hunden får den rätt information och kan börja lita på oss som ledare.

Dolt språk I metoden tar hon fasta på de tillfällen som alfaparet i vargflocken använde sig av för att understryka sin auktoritet.

  • Mat
  • Fara
  • Separation
  • Jakt

Mat Innan du ger hunden mat, ät ett litet kex eller liknande. Ställ sedan ner skålen och låt hunden äta ifred. När hunden lämnar skålen, ta bort den direkt. Detta ger hunden en väldigt tydlig signal att eftersom att du är viktigare så äter du först.

Fara När hunden skäller Tacka den, om den fortsätter gå och titta för att sedan ta med hunden bort. Då har hunden uppmärksammat dig på det som kan vara farligt men du bestämmer att det inte är något att oroa sig för.

Separation När du varit ifrån din hund och kommer tillbaka ignorera hunden i 5 minuter. När den lugnat sig kan du ropa på den och hälsa. Tänk bara på att det är du som ska ta initiativet.

Jakt Börja träna inomhus. Hunden ska aldrig vara före dig och dra i kopplet. Om hunden försöker komma före stanna eller byt håll, dra eller ryck aldrig tillbaka. Använd inte stryphalsband eller ”gå fint sele” de får aldrig din hund att tänka annorlunda utan hjälper bara för stunden.

Du behöver aldrig skälla på din hund. Försök istället att få hunden att lita på dig och lär den självkontroll. Använd positiv förstärkning när hunden gör rätt och ignorera när den gör fel. Hunden lär sig mycket fortare om det du vill att den ska göra är roligt och om den själv får ut något av det.

Har du problem med din hund såsom att den

  • Drar i kopplet
  • Aggressiv eller nervös
  • Separationsångest, förstör hemmet när du är borta
  • Rädsla
  • Skäller
  • Hoppar upp på dig och gäster

Detta är tydliga tecken på en hund som själv tagit på sig ansvaret för dig och erat hem. Lär dig vända detta genom att lära dig principerna i Amichien Bonding och bli en ledare som din hund kan lita på och känner sig trygg med.

 

Källa: http://vovve.net/Artiklar/Amichien_Bonding.asp

Det är inte jag som skrivit denna artikel.

Bara jag som aldrig kan få nog av denna låten?
Som ni kanske vet, så använder jag ofta nosgrimma på Saffi. Det är för att hon drar ibland och jag använder den mest för att träna henne att gå bättre än vad hon redan gör nu.
När hon var lite över 1år så var det som värst, hon gick bra som valp men när hon var runt 1år så började hon dra och hålla på. Det var inte så kul att gå ut med henne eftersom man visste att man skulle få ont i händerna. Vi började då med nosgrimma då och då för att det skulle bli roligare att gå ut med henne. I början så hade hon ingen respekt för den alls. Men eftersom hon inte blev lika stark i den så fick hon det tillslut.
Många är emot nosgrimma och det är många som tror att hon är farlig när hon har den på sig. Men nosgrimma kan både vara på gott och ont. Okej, hunden kan bli skadad av den. Men det beror väll helt på hur man använder den? Samma sak med graman tyglen, använder man den rätt så kan de hjälpa jättemycket, använder man den fel så förstör den istället.
Jag har alltid med mig nosgrimman när jag går ut med Saffi fast jag oftast har på henne en sele eller halsband i början så om hon börjar dra eller bli "jobbig" så sätter jag på henne nosgrimman när jag sagt till henne några gånger. När hon sedan går bra i nosgrimman (som hon gör oftast direkt) så tar jag av den och tar halsbandet eller selen istället.
Jag tycker inte det är något dåligt med nosgrimma, använder man den fel så är det såklart något negativt men det är väll lika negativt att många går och rycker i hundarna när de har halsband eller hundarna drar så de knappt kan andas i halsband? De selarna som man sätter mellan hundens framben och sen upp i ett halsband så hunden får ont när den drar, är det mycket bättre? Nosgrimman gör INTE ONT på hunden sålänge du inte rycker i den. Saffi hatar inte heller den utan hon vet vad som gäller så hon står still när man tar på den.
På senaste tid så har jag även fått lite högre krav på henne. Jag köpte ett par handskar på Ullared så jag inte skulle få ont i händerna när jag gick ut med henne, och det funkar skitbra. Så det är fler ridhandskar som ska införskaffas härnäst!
Däremot så har man märkt att Saffi har slutat respektera selen och halsbanden då och då när man inte har nosgrimman på henne. Då t.ex igår när jag och mormor var ute så märkte man direkt skillnad när jag hade halsbandet och satte på henne nosgrimman. Från att dra så jag får damp till att gå med ca 30cm kort koppel utan att det ens är sträckt. Då bevisar det att hon faktiskt inte alls respekterar halsbandet. Fast sen idag så hade jag henne i stortsett bara halsbandet (nosgrimman en stund då de smällde raketer i närheten så för att hon inte ska dra så hon håller på att kräkas så blir det nosgrimman). Och då gick hon fint, man får påminna henne ibland om att kopplet har en viss längd men när hon känner av det så går hon "tillbaka" så det inte är sträckt längre. Så det är dag från dag men det har blivit mycket bättre!
Så vi fortsätter träna med nosgrimma, halsband och selar!
Nosgrimma. Fast jag sätter min precis under öronen på Saffi. Tycker det borde vara skönare än längre bak på huvudet. Eller vad tror ni?
Det är inte en exakt likadan vi har men det är i stortsett en sådan. Samma utformning och färg, annat märke :)
Rensade papperskorgen igår. Jag hade inte rensat ut något direkt på datorn så jag vettefan hur jag ska kunna ha så j*vla många dokument i papperskorgen. Jag brukar rensa den 1-2 gånger i månaden så det var typ 2veckor sedan jag rensade den sist? xD
Brunt snyggt halsband!! Bara kolla in det liksom haha! Vet inte märket eller så men vet att jag vet det då det finns ett träns i samma modell med sådan nosgrimma som halsbandets mönster är i. Någon som vet? xD Typ Glen Gordon kanske??
 
Ett enklare men väldigt stilrent och snyggt vardagshalsband. Dessa kostar runt 1500kr för Saffis storlek... Handgjorda så det är ju därför :)
 
Ett enkelt vardagshalsband som är brett så det syns riktigt. Mjukt verkar detta också vara. Kostar ca 500kr och är utav märket Rouge Royalty.
 
Ett riktigt fint finhalsband med swarovski eller finare glasstenar så det glittrar mycket! Kan det bli bättre än detta? Från Rouge Royaltt och kostar runt 900kr.
 
Sist men inte minst, ett Otto Schumacher/OS koppel eller halsband! De är så OTROLIGT mjuka och härliga så det knappt är sant... Dyrt så det stinker om det däremot. Men det är ju OS!!
 
Sorry for that...
Men jag har varit hos mormor i stortsett hela dagen. Vi gick långrunda och åt sedan hemma hos henne innan det var Hollywood fruar haha :)
Men nu är jag hemma och jag vet inte men jag tänkte skriva ett inlägg om mig och Saffis träning men vet inte om vilken av träningarna och jag har ingen direkt motivation till hur jag ska börja eller något... Så vi får se haha!!
Valido när jag ryktade honom i solariet hos Hannes Melin. VÄRLDENS MYSIGASTE 6ÅRING! Man kan stå och mysa hur länge som helst med honom!
 
 
Han är faktiskt fux XD Men det är lamporna från solariet som fixade honom till en snygg lila färg x)
 
Ett av hundars sätt att kommunicera på är skall. Vissa raser har vad man kallar en låg skalltröskel, det vill säga att det behövs en väldigt liten retning för att hunden skall kommunicera med skall. Andra raser har en väldigt hög skalltröskel och skallar nästan aldrig.

Egenskaper hos hund har avlats fram efter önskat beteende Olika raser finns för att människor prioriterat vissa beteende hos hund som gagnat människans önskan, för just det beteendet som hunden utför, exempelvis skall. Hundar med dessa specifika beteende lät man para sig med en partner med liknande beteende och på så vis skapades en ras med genetiskt starkt anlag för ett specifikt beteende, som människan hade/har nytta av. En ras stabila egenskaper skapas dock inte vid en parning, utan under en lång tid och där både tik och hane har liknande anlag, som då blir mer och mer dominanta i arvsmassan.

En Tax exempelvis är avlad för att jaga ihop med, den jagar man rådjur, hjortdjur, räv och grävling med. Taxens skall är vid hjortjakten ovärderlig för jägaren, så att denne kan följa ”jakten” och vid grytjakt på räv och grävling är skallet dels till för att upplysa jägaren, ovan mark, att hunden fått ”kontakt” dels för att försöka driva ut djuret ur sin håla så att jägarn kan få skott på det vid dennes flykt undan hunden.

När man köper hund är detta en av de väsentliga detaljerna om rasen som man bör känna till. Att veta vad för egenskaper som är dominanta hos hunden. Att veta ifall det är en egenskap man vill ha, behöver och eller tror att man kan frisera/fostra bort. Detta om den genetiska bakgrund till varför en hund skallar.

Hotfull och stressande omgivning påverkar Hundar kan sedan skalla mycket för att de upplever mycket i sin omgivning som lite plötsligt/hotfullt, stressigt. De kan ha fått uppmärksamhet och eller att deras känsla för det plötsliga/hotet, stressen har minskat. De skallar kanske för att de vill påkalla uppmärksamhet. Hur som helst har man en hund man tycker skäller för mycket och vill stävja detta beteende, så är fullständig ignorans för hunden och dess förehavande då den skallar i fel sammanhang att föredra att börja med för att få bukt på skallet. Om hunden svara på denna behandling, så måste man omedelbart belöna det.

Om hunden inte bryr sig om ignorans så får man vara mer aktiv med mental träning med hunden så att man skapar kontakt. Kontakt gör att man kan hantera en hund, kontakt är öppenhet mellan individer, och om man belönar det med någon gemensam aktivitet och eller en godbit, så fortsätter kontakten att växa och då skapar man gemenskap/flockliv som fungerar. Då skulle man även kunna tänka sig att lära hunden skall på kontaktord och en genetisk skallbenägen individ, skulle kunna få utlopp för att skalla, eftersom vi kan stoppa det, då kan vi också använda det ibland.

Lycka till med er gemenskap!

Hundpsykolog Charlotte Swanstein

 

Källa: http://vovve.net/Artiklar/Hundar_skaller.asp

Det är inte jag som skrivit denna artikel.

Eller ja, såå nya är de inte! Från andra?tredje dagen på mellandagsrean xD Men de är skitsköna, skitvarma, skitsnygga och helt underbara haha. Älskar dem! Nästan bara de jag använt sedan dess. Fast jag har fått skoskav på den dära typ kulan på foten fast det har jag en logisk anledning til som ni inte behöver veta haha *hemlighetsfull* x) Nä, men jag trampar lite snett med den foten så då kommer ju den kulan längre ner och då har det tagit emot. Men det har enkelt fixats med en extra sula från ett par skor jag inte använder så ofta och som jag egentligen bara hade en extra sula i för att jag gled lite i dem. Vilket jag inte gjorde när jag använde dem sist så det funkar ändå! Ska ta sulan från ridstövlarna till de skorna när jag hämtat ridstövlarna hos pappa. Snörningen på ena foten har gått sönder så måste köpa nya skosnören till ridstövlarna. Men vart f*n hittar man mörkbruna runda skosnören som räcker upp över hela vaden och lite till för man ska ju kunna knyta också xD Så kanske 1½m långt skosnöre om inte längre xD
 
Yttersidan
 
Loggan i närbild
 
Insidan
 
Smutsiga.. Redan haha!!
 
 
De kostade 620kr på Håkanssons på rea, hade kostat typ 800 eller något xD Var 30% REA så ni kan ju räkna ut det själva om det är intressant haha x) Men jag är supernöjd med dem! Jag brukar inte gilla "kängor" eller liknande större tjockare skor men dessa älskar jag! De är inte klumpiga och de är absolut inte tunga att gå med. Annars är jag mest för klackaskor eller liknande.. Alltså små söta skor haha xD Men dessa älskar jag! Rekommenderas!
 
Hästen jag red när jag var hos min syster på hennes jobb hos Hannes Melin? Hon jobbar som hästskötare där.
Hittade Brilles annons :)
Videon i annonsen!
Visst är hon snygg? Riktigt känslig också i sidorna men inte lika känslig i munnen :)
Dålig aptit – ett ovanligt problem Dålig aptit är ett ganska ovanligt problem på friska hundar. Enligt en enkät som genomfördes av Sveriges Lantbruksuniversitet för några år sedan var det bara 0,5 % av hundarna som åt mycket dåligt. Hundar kan dock äta dåligt i perioder eftersom aptiten påverkas av många olika faktorer, både fysiska, psykiska och hormonella. Nedsatt aptit är mycket vanligt vid olika sjukdomar och ofta det första tecknet på att något är galet. Det kan vara allt ifrån infektioner med feber, mag-tarmstörningar, lever-och njursjukdomar, olika smärttilllstånd eller problem i munhålan.

Psykiska och hormonella faktorer Aptiten påverkas också av psykiska och hormonella faktorer. Tikar som är skendräktiga kan äta dåligt eller inte alls i flera veckor. Många hanhundar matvägrar då det är löptikar i närheten. Varm väderlek är ytterligare en orsak till dålig matlust. Många hundar föredrar att äta på nätterna om det är mycket varmt ute. Det är också viktigt att hunden får lugn och ro vid sin matskål så att den slipper bevaka maten eller känna sig störd på annat sätt. Matens smaklighet och konsistens påverkar lusten att äta och här finns det stora individuella variationer vad hundar tycker är gott. En del hundar äter ju saker som man inte kunde drömma om skulle kunna fungera som mat. Det finns också rasvariationer i aptit. Labrador retrievers är kända för att kunna livnära sig på allt, medan collies kan vara mycket sparsmakade.

Äter för att bli mätta Djur äter för att bli mätta, egentligen för att täcka sitt energibehov. De hundar som får mycket annat vid sidan om t.ex. träningsgodis, fikabröd eller matrester täcker en del av sitt energibehov den vägen och äter ofta mindre av hundmaten. Svenska hundar får i genomsnitt 1/4 av sitt energibehov täckt av matrester! Risken är då att utfodringen inte blir näringsmässigt balanserad och dessutom ökar risken för övervikt.

Olika energibehov Energibehovet styrs av hundens aktivitet. En hårt jagande jakthund har ett kraftigt ökat energibehov och de hundar som går ned i vikt under jaktsäsongen får inte sitt energibehov tillfredställt. Det är inte ovanligt att jakthundar är direkt överviktiga i början av jaktsäsongen för att sedan bli magra i slutet. Målet bör vara att hålla hunden normalviktig hela året och anpassa utfodringen efter aktivitetsnivå. Växande hundar har också krav på mer energi. När tillväxtkurvan planar ut upplever många att hunden äter sämre vilket är helt naturligt eftersom behovet har minskat. Hundens temperament påverkar också. Den pigga och livliga hunden är betydligt mer energikrävande än den lugnare individen

Mest torrfoder De flesta hundar idag utfodras med torrfoder vilket är både enklast och billigast. Vissa hundar föredrar burkmat som näringsmässigt är likvärdigt men dyrare. Hemlagad mat kan vara ytterligare ett alternativ, men den måste då vara balanserad och med korrekt innehåll av vitaminer och mineraler. Det fordrar en hel del kunskap, tid och intresse att utfodra med hemlagat.

Varannandagsätare Hundar kan vara utan mat ganska länge utan att ta skada. Man brukar säga att ingen frisk hund frivilligt svälter ihjäl. En del hundar är” varannandagsätare” och det kan vara svårt att få dem på andra tankar. Håller hunden sin vikt är det ingen fara förutsatt att det inte bara äter godbitar, då blir den felnärd. Får hunden mycket välling eller filmjölk som ju mest innehåller vatten kommer den att känna sig mätt och inte vilja ha sin vanliga mat. Verkar hunden frisk i övrigt? Om inte, sök veterinär för undersökning.

Aptitstimulerande Här kommer nu litet olika aptitstimulerande råd:

  • Värm maten, det ökar smakligheten.
  • Övergå till burkmat eller hemlagad mat.
  • Smörj matskålen med ett tunt lager leverpastej, det ger goda dofter som tränger upp genom den övriga maten.
  • Ge s.k. högenergifoder som ger mycket näring i liten mängd.
  • En del hundar vill ha flera mindre mål under dagen. Andra hundar vill ha maten stående framme för att kunna äta då och då. Det är dock bara torrt torrfoder som man kan göra på det sättet med.
Det är inte jag som skrivit denna artikel.
Hade inte tid eller lust att blogga igår.. Så det blev inget inlägg. Har ännu inte gjort så många i utkast och orkade inte ens logga in när så det blev inte ens ett sådant. Men jag ska försöka göra några till idag.
Får se vad som händer idag men tror inte det händer så mycket :P
Jag har alltid gillat att skriva noveller!. Jag har skaffat jätte många novell bloggar, men sedan har jag tagit bort dem och bara för jag inte var ''nöjd''. Nu har jag gjort en ny blogg x'D  som heter Starznovell.blogg.se 
 
 Om ni vill kan ni gå in på bloggen och läs! :D Det betyder jätte mycket för mig, och kommenterar hur ni tycker, och sådant! Och denna novellen som jag skriver nu, ska jag inte bara lägga tid på. Utan jag ska göra olika noveller om One Direction, Justin Bieber och aa mina idoler. Och denna novell som heter ''Let me kiss you'' Handlar om Big time rush, och revenge stjärnan Emily Vancamp. Fast hon heter Ashley där!. Och huvudrollerna är Logan henderson som är med i Big Time rush och Emily Vancamp som spelar Ashley!. Hoppas ni vill läsa :3
 
 Gå in på  www.StarzNovell.blogg.se 
Ifall ni vill kontakta mig så skriver jag upp  några sidor som jag är aktiva (: 
 
Blogg :  Teamhundarna,blogg.se (Ni kan alltid kommentera!)  och sedan nattstad.se/LinaAndersen ! 
 
Instagram :  LinaAndersen97 (min vanliga instagram) Linabelieberswag (min kändis instagram) 
 
Djur.nu :  Shine97 (är inte så aktiv då men aja xD) 
 
Hotmail :   [email protected] (våran hotmail) eller min egna hotmaill : [email protected]
 
Kik messenger : Shine97 
 
Vi på teamhundarna ska snart göra ett instagram konto ! där vi allt lägger ut bilder på Hundar,hästar och mycket mer som bloggen handlar om!. Men Jag har ett problem ! När jag ska göra instagram kontot står det hela tiden error. Namnet är inte upptaget och allt är okej! fast sedan kommer det en ruta upp som det står error osv! Jag blir galen!. Jag ska fortfarande jobba med det, att det SKA funka. Annars vet inte vad jag gör.. Skulle vara kul ifall vi skaffar ett!.  Och OM det funkar kommer vi såklart skriva det på bloggen! 
 
 
För ungefär trettio år sedan började vi se skabbiga rävar i Norden. Rävarna minskade stadigt i antal för att så småningom återhämta sig något. Uppgifter från Statens Veterinärmedicinska anstalt talar om tiotusentals döda rävar under sjuttio- och åttiotalen. Så mycket som åttio procent av rävstammen kan ha dött under perioden. Fortfarande har vi färre rävar än innan den lilla parasiten drabbade vår vilda rävstam men nu finns rödräven spridd som tidigare i landet.

Ett litet kvalster i huden Parasiten är ett kvalster, ett litet spindeldjur, på ca 1/4 mm som är mycket smittsamt. På latin heter det Sarcoptes scabiei. Det smittar inte bara till andra rävar utan drabbar även varg, lo, mård och så våra hundar. För att smittas krävs inte direkt kontakt. Det kan räcka med att din hund nosar på hårtussar eller hudflagor, med kvalster på, som räven lämnat efter sig på platsen där den kliat sig.

Människor kan drabbas Till och med människor kan drabbas av rävskabb. Då är det förmodligen den egna hunden som genom nära kontakt har smittat ägaren. Oftast försvinner symtomen på människan också när hunden blivit av med sina besvär.

Människan har sin egen variant av skabbdjur men den smittar bara mellan människor och inte via räv. Den varianten är inte vanlig i Sverige

Kortlivade men produktiva Skabbdjuren lever bara 2-4 veckor i huden med de sörjer väl för släktets fortbestånd genom att honorna lägger 3-4 ägg om dagen under sin levnad. Från ägg till vuxet kvalster tar bara två veckor. Ändå tar det flera veckor eller månader innan hunden som smittats utvecklar symtom. Hur snabbt hunden får symtom beror på smittdos och hur stor hundens egen motståndskraft är.

Skabbdjuren överlever inte länge utanför kroppen. Under experimentella förhållanden har man lyckats hålla liv i dem i drygt två veckor. I inomhusklimat är det troligt att de dör inom ett par dygn. Det är därför inte nödvändigt med någon sanering inomhus i samband med att hunden behandlas. Hundkojan och bilburen kanske det ändå är säkrast att sanera med t.ex. Tiguspray®.

Hösten - skabbtid Hösten är skabbtiden framför allt. Vi får in hundar med rävskabb hela året men det är under höstarna som de är flest. Kanske det beror på att hundarna smittats under sommaren och några månader senare hunnit få klåda och hudförändringar.

Klåda – första tecknet Klåda är det tidigaste och också det tydligaste symtomet. Nattetid sover de flesta hundar även om de har ett hudproblem. Med rävskabbsmittade hundar är det annorlunda. De har svårt att sova på grund av klådan. Har hunden nattklåda så tänker vi veterinärer på rävskabb. Så småningom får de flesta hundar sårskorpor och hudrodnader på huvud (speciellt öronlappar) och ben (armbågar och hasar) men även på buk och bröst. Pälsen blir på, de angripna områdena, så småningom mindre tät. De skabbrävar som vi ser i naturen har mycket långt gångna förändringar. De är väldigt hårlösa och har till och med tappat hår på svans och rygg. Så långt gången rävskabb har vi inte sett på någon hund. Hundarnas ägare reagerar långt tidigare.

Ibland svårställd diagnos Det finns dock en och annan hund som hinner utveckla riktigt allvarliga hudförändringar och det är hundar med kroniska hudproblem av annan orsak. När de drabbas av rävskabb är det inte så lätt att förstå att det är ett nytt problem som tillstött. Ägaren misstänker ofta i första hand att hundens tidigare hudsjukdom har förvärrats. Det kan gå månader innan tanken på att det kan vara en parasitsmitta dyker upp. Det är inte ovanligt att hundar med hudproblem som påminner om rävskabb, behandlas som om det vore rävskabb, även om diagnosen inte är helt solklar. Ofta för att man vill utesluta hudparasiter som orsak.

Följdsjukdomar Skabbdjuren orsakar skador i huden när de gör gångar och de retar kroppens immunförsvar till allergiliknande reaktioner. Hudens försvar mot bakterier och svampar sätts då ner. Detta kan resultera i svåra bakteriella eller svamporsakade hudproblem som försvårar diagnostik och behandling.

Diagnos Symtomen är den viktigaste hjälpen när man skall ställa diagnosen rävskabb. Har man tur kan man hitta parasiten i hudskrap som undersöks i mikroskop. Det behöver inte vara så många parasiter i huden för att hunden skall ha en ordentlig klåda. Därför kan det vara svårt att få med dem i ett hudskrap. Blodprov kan ge svar på om det kan röra sig om rävskabb. Man letar då efter antikroppar mot skabbdjuren.

I de flesta fall kan man dock få en stark misstanke på om det rör sig om rävskabb genom var hudförändringarna sitter och om hunden kliar sig på natten. Har hunden dessutom s.k. positiv öronrullningsreflex så är det väldigt stor sannolikhet att det rör sig om rävskabb. Positiv öronrullningsreflex innebär att man framkallar ryckningar i samma sidas bakben, klirörelser, när man viker öronlappen och rullar den mellan fingrarna. Samma klireflex kan man framkalla på de flesta hundar genom att klia dem bakom frambenen men det är just öronlapparna som ger en pekpinne åt rävskabbshållet. Tyvärr har inte riktigt alla hundar med rävskabb positiv öronrullningsreflex. Å andra sidan är det få andra hudproblem ger klåda just på öronlapparna. Undantaget är hundar med allergiska hudproblem.

Smitta från hund till hund Hundar smittas som regel av rävar men kan även smittas av andra hundar. Eftersom hundar aldrig hinner få en så stor mängd skabbdjur på sig som rävarna, så är den smittrisken inte lika stor. Det finns exempel på hundar som levt ihop i flera månader där den ena varit smittad och den andra inte drabbats.

Behandling Skabbdjuren är svåra att komma åt med behandling, eftersom de lever nere i översta hudlagret, där de är ganska skyddade. Vanliga ohyremedel som Dermocan® och Canitex® fungerar inte. Man får ta till effektivare medel. Alla de nedan uppräknade är receptbelagda.

Sebacil®, ett medel som man baddar utanpå hunden, har länge varit den dominerande behandlingsmetoden. Det är effektivt och billigt och det enda medlet som är registrerat i Sverige för användning mot rävskabb på hund. Stronghold® är det senaste tillskottet i behandlingsväg. Det är spot-on-lösning mot bl.a. rävskabb men är dyrt att använda. En 30 kg hund kostar ca 400 kr (plus receptarvode) att behandla.

Ivermectin (Ivomec® och Bimectin®) eller liknande injektionssubstanser används flitigt trots att de inte är registrerade för användning på hund. Eftersom det har rapporterats allvarliga biverkningar, speciellt på Collieraser, använder vi på kliniken dessa injektionsmedel endast i undantagsfall.

Interceptor® tabletter har fördelen att man inte har registrerat några allvarliga biverkningar och att behandlingen är just tabletter. Det är dock dyrt att använda i den dos som rekommenderas mot rävskabb.

Överdiagnostiserad Många hundar, med andra problem än rävskabb, behandlas mot rävskabb. Diagnosen kan vara svår att ställa och om hunden har allvarliga symtom bör den undersökas av en veterinär med erfarenhet av hudsjukdomar på hund. Oavsett vilken av de nämnda behandlingsmetoderna som används så är behandlingen effektiv om den ges i rätta doser och med rätt intervall.

Om hunden fortsätter att klia sig trots genomförd behandling så kan det ha varit en felaktig diagnos från början eller ytterligare problem som t.ex. en bakteriell hudinflammation kan ha tillstött. Ta då kontakt med din veterinär igen och låt henne eller honom undersöka hunden på nytt.

 

Källa: http://vovve.net/Artiklar/Ravskabb.asp

Det är inte jag som skrivit artiklen!

Nästan inget har hänt idag tycker jag.
Hade en skitskum dröm hahahah xD Men det är alltid lika svårt att förklara så jag har redan gett upp före jag ens börjat haha xD
Mormor hämtade Saffis medicin i morse så vi har redan gett henne 2ggr för hon skulle ha 2ggr per dag. Första gången fick hon vid 1-2 på dagen och sedan för typ 10min sedan :)
Vill ha tips på vad ni vill läsa om! Jag kan skriva om det mesta men det är inte så lätt att komma på saker själv alltid hahaha!
Nu sitter jag på min säng och lägger in låtar på mina spellistor på spotify :3 sedan blir det att städa mitt rum och samtidigt som jag städar ska jag lyssna på musik ! Igår träffade Mandy och Sunny varandra! Jätte kul var det! Fast det var så kallt så Mandy ståg bara framför öppningen hela tiden och vill hem :/.. Men sunny var sjuk busig och ville leka., Men Mandy och Sunny kommer säkert att leka med varandra. Det var ju första gången dem träffades typ så aa. Men Mandy och Sunny skötte sig bra iallafall!. Dem har ju gjort så att det är staket runt om deras baksida, så man kan bara släppa lös  hundarna så får dem springa löst! Hanna sa igår på sommaren osv kan vi träna hundarna på deras baksida! Gash  vad det kommer bli kul, eftersom hos min baksida har vi inga staket, bara ett men inte runt om hela baksidan lixsom :/...  Aja nu ska jag städa och lyssna på musik samtidigt! sedan blir det att träna med Mandy eller nått :3 Byeee!
 
Vad tycker ni? För mycket med swarovski på nosgrimman på kandar? Eller är det ok?
Jag vet att många dressyrmuppar tycker att det lätt blir för mycket men jag tror det hade blivit skitsnyggt!!
 
Vad tycker du?
Hundboken 2013 är världens bästa kalender. Den har stora fält att skriva på, 4 dagar per sida, lite hund relaterade annonser, man kan skriva in hundens vaccinationer osv, även om man har fler hundar. Även typ sin veterinärs nummer och allt sådant finns! Jag tycker den är skitbra. Köpte den för 69kr på Ullared i December men tror den kostar lika mycket nu som då. Den kostar 89kr vanligtvis vad som står på den. Men har sett likadana online för 99kr. Så den är inte superdyr! Ingen sådan man stoppar i fickan utan den är rättså stor. Men jag tycker den är superbra!
 
Vad tycker ni om vår nya header?
Jag gjorde den men vill gärna veta vad ni tycker... Så vi vet liksom haha!
 
Saffi har börjat fälla så det är HÅR ÖVERALLT! Har hon legat i sängen, så syns det, har hon kliat sig så ligger det hår där. Överallt är det hår haha! Men det börjar avta men GUD vad en hund kan fälla. Hur f*n kan hon ha så mycket päls? Det är tussar ÖVERALLT på henne och ÖVERALLT på golvet! Men hon fäller väldigt tidigt i år tycker jag, det är ju liksom i början av Januari. Ska hon få sommarpäls NU?? Men ja, det märker vi. Jag har ju täcken iallafall haha. Ska borsta av dem också, invändigt är det bara hår tycker jag haha!
 
Vi var hos veterinären idag och fått recept utskrivet för hennes öroninflammation, ska bara till apoteket när jag och mormor går nästa runda med hundarna. Men vi ska dit den 14 igen för att se så det blivit bättre. Men nu är det dags igen, börja droppa droppar i öronen på henne. Och hon HATAR det! Men ska kolla på öronrens flaskan om det var alkohol i den, men den har jag hos pappa så det får jag kolla någon annan gång men skulle behöva den nu haha xD
Lite svårt då jag inte ens vill träffa pappa men det får väll gå på något sätt. Smyger väll hem där när han inte är hemma och hämtar den. Men jag vet inte direkt vart den är... Men någonstans måste den ju vara!

Hööks försäljningsbilder...

Jag köpte täcket för 49kr på REA och det fanns bara ett kvar och det var i strl 75! Snacka om tur.. När jag kom hem och testade det så var det på tok för stort i bogen så jag fick sätta dit typ 10cm mer kardborre för att det skulle sitta bra i bogen och då blir det ju "snett" på Saffi så det rör sig hela tiden och hamnar snett så man får gå och rätta till det. Reflexen ser smutsig ut fast den inte är det. Täcket tåler lite regn (vilket jag inte förväntade mig) och är fleecefodrat. Inte världens bästa passform, mag"bandet" är för stort men annars är det väll inget direkt att klaga på.

För 50 kr är det verkligen prisvärt! Men det hade kostat 150kr eller något? Och då är det INTE prisvärt! Man kan få bättre för det priset!!

Säljs ej mer!

(Lånad bild)

Täcket är enligt mig bra, hyfsad passform, håller regnet ute och är lätt att sätta på. Däremot så är kvalitéen inte så bra, efter bara 4 (?) månaders användning och det var när det regnade eller när det var svinkallt så inte varje dag. Så gick det sönder vid ena resåren vid bogen, som ni ser de svarta "strecken" på bilden vid bogen på hunden, resåren är också väldigt sliten efter så lite användning, bensnörena har blivit mycket längre (slappa) och täcket har flera ställen där det tappat färg. Jag har tvättat täcket EN gång tror jag om ens det och ändå har det tappat färg, hon har inte sprungit mot mycket saker eller så heller med sig, inte rullat sig med det eller något sånt.

Det är också helt för stort mellan frambenen till henne.

Molly, har också ett likadant täcke. Det har hållt sig helt men är inte lika mycket använt. Det är lite för stort runt magen så hon får ha det på det minsta och det är för smalt mellan frambenen.

Så ingen av oss är 100% nöjda, fast det ändå kostade runt 400kr. Jag tycker däremot färgen passar väldigt bra på Saffi då hon är svart. Så det får bli täcket när det ösregnar och slit-och-släng-täcke.

Har tyvärr ingen bild på dem och hittar ingen bra på google heller så kör utan!
 
Jag dissar dem men hissar också dem!
De var lätta att sätta på, de gled inte ner och hästen gillade dem.
MEN de var så j*vla hårda att knäppa, antingen så satt de för löst eller så satt de för hårt. De var ingen resår i knäppena och det var kardborre. De var också väldigt klumpiga och tjocka. Men hästen gillade dem somsagt, men inte jag. Så både hiss och diss!
 
Vad tycker ni?
Jag har varit flitig idag haha. Först var jag, pappa och mormor på BUP och snackade lite, påvägen tillbaka gick jag och mormor inom vårdcentralen för livmoderhalscanser sprutan och efter det så gick vi hem till mig och ringde veterinären. Så vi har tid imorgon kl 11 för att kolla Saffis öra.
 
Jag hade tänkt skriva några inlägg till utkast igen men jag vet inte riktigt vad jag ska skriva om. Det blir väll fler utvärderingar, de är så lätta att skriva. Men behöver egentligen inte ha så långa inlägg då, bara det står vad jag vill ha sagt liksom haha :)
Har snackat mycket med Lina om designen och sådant men msn fuckade sig igår så vi har mest fått skriva över sms och då är det så jäkla jobbigt att skriva om man vill mycket typ för det tar sån tid haha!
 
Men imorgon är det veterinären, vi ska nog gå långrunda också men nu ska jag försöka få lite inspiration för fler inlägg till er! Jag hade också tänkt fixa designen och lite sådant!!
 
Jag införskaffar också idag en Dagens Låt kategori som jag tror jag mest kommer uppdatera, det blir att jag eller Lina väljer en låt per dag som vi utnämner som dagens låt! Hoppas det blir uppskattat!
Lyssnar på One Direction just nu, Gash! vad jag älskar dem killarna asso! Underbara! <3. Idag kommer min brorsa hit till oss med hans son och hans tjej. Vi ska typ  äta middag och få julklappar osv. Eftersom vi kunde inte vara med varandra på julafton men idag går det så dem kommer vid 5 i think ?  hehe så det ska bli skojj!. 
 
Jag och Isabell planerar hur designen och allt ska vara osv. Allt om bloggen lixsom. Så en ny upptadering på bloggen ska bli..
 
Ni kanske också undrar hur går det med Mandy och träningarna osv. Jo det går la sådär haha x'D har inte mått så bra den senaste tiden.. Fråga inte varför eftersom jag inte vill prata om det men huvudsaken är att jag mår bra nu haha ^^ Aja men nej jag har inte tränat med Mandy på hoppningen på länge.. Jag har bara tränat  trix lite då och då. Sedan när jag har gått ut med henne har jag tränat henne lite att gå fot. Men jag tränar alltid det när jag går med henne ute på en promenad. Så mm :) Sedan har min kompis/granne har köpt en hund, en golden retriver valp. Såå söt asso :'D<3 Hihi men Mandy har inte träffat  valpen ännu. Men dem ska träffas har jag och Hanna sakt såklart :P Valpen heter Sunny, så söt asso. Men jag har träffat Sunny iallfall. Undrar  hur Mandy blir när dem träffas, spännande asso.. Eftersom hon är lite lite rädd för stora hundar som lixsom bara springer mot henne men det fattar man att Mandy blir rädd då xD haha. Men detta kommer bli bra, jag tror  att dem kommer gilla varandra!. 
 
Hittade några gamla bilder på laptopen. De togs på Turning Torso där man kan ta modellbilder och sedan typ köpa o så. Skitkul,  det var längesen typ 2010 tror jag haha xD Men här kommer de...
Lite ego att ha ett inlägg med BARA bilder på sig själv??
Tillbaka!! Nu är både jag och Lina tillbaka! Vi tar nya tag för 2013!
Jag kommer göra ett antal tidsinställda och några i utkast så om jag inte har så mycket motivation så har jag så ni får uppdatering ändå!
Jag hade också tänkt skriva lite mer om hästsaker, såsom hästutrustning osv då det är många läsare därute som är hästintresserade, så för att alla ska bli nöjda så blir det lite hästsaker då och då. Men främst hundsaker såklart!
 
Ny header, ny design osv. kommer att komma!!
 <----- Även ny sådan bild