Vad är klickerträning?

0kommentarer

"En hund gör saker den tjänar på, en hund gör inte saker den inte tjänar på."

Den tesen kan sägas sammanfatta hur en hund fungerar, helt oavsett vilken slags träningsmetod vi som förare väljer att använda oss av när vi dresserar vår hund. I klickerträningen tar vi fasta på detta att hunden själv ska upptäcka att vissa saker lönar sig att göra ("sätter jag mig så klickar matte och ger mig en godis", "väntar jag tills matte sagt varsågod så får jag springa och hälsa") medan andra saker inte lönar sig ("drar jag i kopplet får jag inte fortsätta framåt"). Man kan klickerträna inte bara sin hund utan även sin katt, häst, kanin, fåglar -ja till och med sin sambo!

Klickerträning är en relativt ny träningsmetod inom hundvärlden och det har lett till en del begreppsförvirring. Det räcker inte att en person har en klicker i handen för att det ska vara klickerträning! Många har börjat använda klickern för att belöna mer precist i sin träning, men samtidigt fortsätter de att locka och visa för att hjälpa hunden göra "rätt" eller korrigerar när hunden gör "fel". Då handlar det inte om klickerträning utan om traditionell hundträning fast med en klicker i handen på föraren.

"Äkta" klickerträning bygger på fyra grundprinciper som förenklat kan beskrivas så här:

  1. Vi använder oss av positiv förstärkning ("belönar") vid rätt beteende.
  2. Hunden ska frivilligt erbjuda beteenden, "ta egna initiativ"
  3. Vi använder en "betingad förstärkare" (kan vara en klicker, en visselpipa, ett ord mm)
  4. Vi fokuserar på det vi kan se

Positiv förstärkning Vi tar fasta på att förstärka -belöna- när hunden gör rätt. Ett beteende som får trevliga konsekvenser kommer att öka hos hunden. Vi belönar inte hunden för att den "har varit duktig" utan vi ger den något den vill ha (mat, lek, kel mm) för att vi vill att den ska upprepa beteendet. Tex ger vi hunden en godis när den satt sig ner för att öka sannolikheten att hunden ska sätta sig igen. "När hunden gör rätt belönar vi, när hunden gör fel belönar vi inte". Belöningar är inte bara det vi har i fickan utan kan vara att få springa lös, att få komma ut genom dörren, att få hälsa, att få komma ut ur bilen etc.

Hunden ska frivilligt erbjuda beteenden Vi vill att hunden ska vara aktiv och prova sig fram till vad för beteenden som blir belönade. Därför varken "lockar" eller "visar" eller på annat sätt "hjälper" vi hunden. Men hur ska vi då kunna lära den något? Här finns två grundprincper: antingen genom att "fånga" beteendet eller genom att "shejpa" fram dem.

Många av de beteenden vi vill att hunden ska kunna, utför den faktiskt varje dag. Allt vi behöver att göra är att klicka och belöna när hunden självmant sätter sig, lägger sig, står still, tittar på oss etc så kommer dessa beteenden att öka! Börjar du klickerträna kommer du att bli duktig på att se alla bra beteenden som din hund utför istället för att bara gå och irritera dig på dem du vill förändra.

Men svårare beteenden som hunden inte utför spontant då? Ja, dessa formar, "shejpar", vi fram steg för steg genom att fånga en liten bit av det rätta beteendet, klicka och förstärka detta lilla steg och sedan utveckla det vidare mot det färdiga beteendet. Om vi ska lära vår hund att gripa en apportbock kan första steget vara att klicka för att hunden ser på apportbocken, senare att hunden måste sträcka sig mot apporten, efter det att hunden måste nudda apporten och senare att hunden griper om apporten osv. Tricket är att lära sig dela upp momenten i små, små delar så kan du lära din hund allt från att spola på toaletten, lägga tvätt i tvättmaskinen eller utföra elitlydnadsmoment helt utan att du "visat" eller "lockat" hunden! Varför vill vi inte "visa" och "hjälpa" hunden så? Jo, dels för att hunden då blir allt sämre på att ta egna initiativ (den lär sig att vara passiv och vänta på att du ska visa den hur saker ska göras), dels för att alla hjälper måste tränas bort om du inte ska vara beroende av dem resten av hundens liv! Du riskerar också att med hjälper förstärka beteenden som du inte vill ha -tex att locka på hunden när den tittar bort förstärker faktiskt inte att ta kontakt med dig, utan att vara ouppmärksam... Klickerträning är mycket mera effektivt men också roligare! En hund som själv är aktiv under träningen har mycket roligare, lär sig fortare och blir också mycket duktigare på att lära sig nya saker!

Vi använder en betingad förstärkare Det kan låta krångligt, men betyder att vi använder något som berättar för hunden att "belöningen är på väg". Vi lär hunden att klickljudet från klickern betyder att godiset kommer genom att upprepade gånger först klicka och sedan direkt ge hunden godis. När hunden lärt sig detta, blir det mycket lätt att genom klicket låta hunden förstå att det du gör exakt NU kommer att belönas! Att det sedan tar lite tid innan vi hinner ta fram godiset spelar då mindre roll, eftersom klicket redan talat om för hunden exakt vad som den gjorde rätt. Poängen med att använda en klicker är att den är mer exakt än tex vår röst och att den alltid, alltid återföljs av den riktiga belöningen. Med klickern kan du förstärka rätt beteende i exakt rätt stund och det gör träningen mycket mera effektiv.

Vi fokuserar på det vi kan se Klickerträning bygger på vetenskapliga inlärningsprinciper kända från inlärningspsykologin. När du klickertränar fokuserar du på vad hunden gjorde och vilken konsekvens beteendet fick. Förenklat så tittar vi på det hunden gör snarare än drar slutsatser om vad som rör sig i hundens huvud. Glöm fraser som "du måste arbeta mer på ditt ledarskap" eller "du måste påverka hundens flockdrift", notera istället vad hunden utför för beteenden och besluta dig för vilka av dem du vill belöna eller inte! Svårare än så är det inte att träna en hund!

 

Källa: http://vovve.net/Artiklar/Vad_ar_klickertraning.asp

Kommentera

Publiceras ej