Doping i hundvärlden

0kommentarer

Dopning är fusk. Varje VM och OS hör vi talas om idrottsutövare som försöker att vinna fördelar genom att använda otillåtna medel. De som upptäcks är troligen bara toppen på ett isberg. Vi har väl alla en solklar moraliskt fördömande inställning till detta fenomen. Vad som inte är lika känt är att det finns ett dopingreglemente även för hundar. Bestämmelserna är inte lika väl genomarbetade och kontrollerna inte heller lika flitiga som på toppidrottare men likväl är den som bryter mot dem att betrakta som fuskare.

Listor över förbjudna ämnen Det finns listor över vad som är förbjudet att använda. En del medel får användas men man får inte deltaga i tävlingar under en period efter medicineringen. Några medel kan man få använda och ändå tävla om man sökt och fått dispens för det. En del andra åtgärder, som t.ex. operationer påverkar också möjligheten att få tävla, ställa ut etc.

Många som t.ex. tävlar med bruks- eller lydnadshundar eller deltager i jaktprov har dålig kännedom om reglerna. De kan tänkas tävla trots att deras hund behandlats med något av de många medel som finns upptagna på listan. Vi kanske tycker att de inte medvetet har fuskat och kanske inte ens har använt något medel som förväntas höja hundens förmåga att prestera bra på tävlingen. Det kan vara en hormonbehandling, vanlig vid prostataförstoring eller något antiinflammatoriskt medel som använts i samband med en mindre operation.

Som hundägare är man likväl skyldig att känna till vilka regler som gäller om man skall tävla med sin hund. Reglerna kan rekvireras från Svenska Kennelklubben (SKK) och finns att läsa på deras hemsida (www.skk.se). Bryter man mot reglerna så fuskar man.

Tveksamma regler? Jag kan tycka att en del av bestämmelserna är tveksamma och förmodligen dåligt underbyggda. Det finns all anledning att fortlöpande revidera dessa regler. Men så länge de gäller så är man skyldig att följa dem. För att undvika att hamna i facket ’fuskare’ så är det lämpligt att ta upp frågan med din veterinär i samband med att hon eller han rekommenderar en behandling. Ibland finns det flera olika sätt att behandla på. Valet kan påverka karenstiden, tiden innan man kan vara med och tävla igen. Veterinären måste få kännedom om att du har för avsikt att tävla med din hund och när detta är tänkt att ske. Det är ditt ansvar att vara informerad om vad din hund behandlats med och vad det innebär för hundens framtida tävlande.

Reglerna i nationella dopingreglementet styr också vad som gäller för utställningshundar, kapplöpningshundar, jakthundar och draghundar m.fl. De flesta känner till att man inte kan färga pälsen eller nosen på en hund och sedan ställa ut den. Det är ju uppenbar manipulation. Men visste du att det inte är tillåtet att ställa ut en hund som opererats för ögonlocksfelställning eller där man har rättat till felställda tänder? Naturläkemedel, naturmedel och homeopatmedel omfattas också de av reglerna.

Hormonbehandling Får din hund hormonbehandling för förstorad prostata så får du inte ställa ut den. Det måste gå minst sex månader efter senaste behandlingstillfället innan hunden får vara med på t.ex. utställning eller bruksprov. Ett vanligt antiinflammatoriskt medel innebär en karens på 28 dagar. Råkar din hund ut för en öroninflammation som behandlas på vanligt sätt så kan du inte ställa ut eller tävla med den under behandlingstiden och en vecka efter avslutad behandkingskur.

Syftet med denna artikel är att göra dig, som håller på med utställning, bruksprov, jaktprov, draghundstävning mm., uppmärksam på att det finns ett nationellt dopingreglemente för hund. Vi vill också upplysa dig om att det är ditt ansvar att ta reda på vad som är tillåtet och vad som är otillåtet. Veterinären hjälper dig säkert gärna och kommer med synpunkter om du tar upp frågan i samband med att en operation eller behandling diskuteras, men det är ditt ansvar.

Vi vill också få igång en diskussion om utformningen av dopingreglerna. Det är självklart att vi skall skydda våra hundar mot oetisk behandling. De skall naturligtvis få vila och återhämta sig tillräckligt länge efter en skada eller en operation. Effekten av reglerna kan dock, i vissa fall, bli att man inte behandlar på bästa sätt av taktiska skäl. Långa karenstider kan göra att ni inte kan deltaga i den viktiga tävlingen eller utställningen. Man kanske chansar och hoppas att det går bra utan behandling. Vi vill värna om hundens bästa. Dopingreglementet har samma syfte och är på det hela taget bra men utformningen av det kan i vissa fall få motsatt effekt.

 

Källa: http://vovve.net/Artiklar/Dopning_i_hundvarlden.asp

Kommentera

Publiceras ej