Bada, simma, segla & vattenarbeta med hund

0kommentarer

Sol och sommar med härliga bad och en skön tur med båten till någon favoritö för lite kvällsgrillning kanske. Men hunden då, kan hunden följa med till havet/på sjön?

På stranden med hund De flesta hundar älskar också sommar och bad men kanske inte att ligga och ”steka sig” i solen som vi människor gör. Om du skall gå till stranden ett par timmar bara, så kan du låta din hund följa med. Se till att din hund har fri tillgång till skugga och vatten, vatten från kranen, som du tagit med. Är det en strand utan buskar och träd ta med dig ett parasoll eller ett stort golfparaply som hunden kan få skugga utav. Lek gärna med din hund i vattnet, träna till exempel att din hund apporterar/håller reda på dina badskor eller kasta frisbee, medan ni är i vattnet.

Låt inte din hund störa andra människor, så ha din hund kopplad när ni inte är i och badar, såvitt du inte befinner dig på en hundbadplats. Plocka upp efter din hund om den bajsar på stranden. Det finns oftast hundbadplatser på de flesta stränder i Sverige, kolla med turistförmedlingen, där du är eller dit du skall åka. Förutom parasoll och vatten kan du ha med en handduk, för frottering av din hund efter badet, ett liggunderlag till hunden, ett hundkex och någon vattenapport ,”leksak” om du nu inte använder badskor.

Första doppet Är det första sommarn/doppet för din hund, avancera långsamt och var på så grunt vatten att din hund bottnar. Det är bäst att låta hunden själv komma på glädjen med vatten. Aldrig tvinga dem eller skrämma dem i vattnet utan belöna och entusiasmera deras vattenkontakt. Många hundar som till exempel: Schäfer, Labrador Retriever, Golden Retriever, New Foundland, Pudel, Nova Scotia Duck Tolling Retriever, Lagotto Romagnolo med många flera älskar vatten och ibland får man snarare stoppa än puscha dem, från att vara för mycket i vatten. För att hundens pälsen inte skall bli glanslös/må dåligt är det viktigt att ni sköljer ur den med ljummet vatten när ni kommer hem. Havssalt torkar ut pälsen och algblomning kan var mycket skadligt, så är det mycket algblomning håll då er hund ifrån vattnet, det är giftigt för hunden att få sådant vatten ner i tarmar och mage.

Torka även ur öronen med en bomullstuss efter att ni haft en badande dag. Tänk på att om din hund svalt mycket saltvatten så kan den bli lös i magen, senare på dagen. Servera fiberrik kost till din hund de dagar ni varit vid havet och arbetat i vattnet.

Flytväst när hunden är med på båt Om du skall ta din hund med på en båt, ha då alltid en flytväst, anpassad för din hunds vikt, på hunden när den är på båten. Lär din hund att stiga på och av båten, på ett visst kommando från dig. Rasta hunden ofta och väl vid flera landsättningar per dag och glöm inte att se till att hunden har tillgång till friskt kranvatten, hela tiden. Tänk på att om du åker båt mot annat farvatten/land, att du har hunden rabiesvaccinerad och alla hundens papper i ordning, före resan och med dig på båten.

Vattenarbete = skonsam träning Att arbeta/träna hund med vattenarbete är inte bara kul det är också det mest skonsamma sätt man kan träna musklerna utan att slita på lederna. Alltså kan vattenarbete vara ett väldigt trevligt komplement för den lite äldre hunden att bli rastad på, skonsamt men ändå energikrävande. Tänk bara på att dels skall din hund tycka om att vara i vatten och dels är det viktigt att vattnet inte är kallt, framförallt då för äldre och eller höftleds sjuka hundar.

Tände du på idén med vattenarbete med din hund, köp då någon litteratur om Träning av Fågelhundar och eller Vattenapportering, även om du inte skall använda din hund som professionell apportör, så är oftast denna litteratur full av goda idéer om hur man går till väga.

Vid drunkningsolycka! Om en drunkningsolycka inträffat med din hund, gör så här:

  • Är det en liten, lätt hund så kan du hålla den i bakkroppen så att lungorna töms på vatten.
  • Är den för stor för det förfarandet, se då till att hundens hals och huvud ligger lägre än kroppen och lägg ut hundens tunga i mungipan så att den inte hindrar luftflödet, för hunden.
  • Tryck med båda händerna på hundens bröstkorg, anpassa trycket efter hundens storlek.
  • Titta hela tiden efter andetag från hundens bröstkorg, om inte blås in luft genom hundens näsborrar mellan bröstkorgstryckningarna.
  • Kontakta alltid veterinär efter ett drunkningstillbud, hundens hälsotillstånd kan vara i fara, även om den ser relativt pigg ut.

Ha en skön sommar och njut lagom av vattnet!

Hundpsykolog Charlotte Swanstein

 

Källa: http://vovve.net/Artiklar/Bada_simma_segla_vattenarbeta_med_hund.asp

Kommentera

Publiceras ej