Protester i GHS Young Rider Cup

0kommentarer

Det mesta som har skett i helgen har varit helt otroliga upplevelser och fantastiskt roligt. Tyvärr skedde det även mindre positiva saker bakom kulisserna och något som upprörde såväl ungdomsryttare, föräldrar, seniorryttare och andra inblandande, var hanteringen av YR-klassen. Det är som så att vi YR-ryttare har kvalat ända sedan Strömsholmtävlingarna i oktober för att ta oss till Göteborg HS. Reglerna är som så att det är totalt 5 deltävlingar, varav man får räkna resultat från 4. I slutändan så går de 16 ekipage som har samlat på sig flest poäng på 4 deltävlingar vidare till Göteborg. Väljer någon ryttare som kvalificerat sig att inte starta så fyller man på med de efterföljande ekipagen i den totala resultatlistan. Reglerna är glasklara.
 
Det som hände var att på fredagen eftermiddag, när vi hämtade ut startlistorna för YR-klassen som skulle gå på kvällen, så visade det sig vara 18 ryttare med i startfältet. Ingen hade fått någon förvarning eller information om detta. De två ryttarna som låg på 17 respektive 18 plats i rankinglistorna hade helt plötsligt plockats in i klassen. Relevant för detta är att ryttaren som låg på 18de plats, och alltså inte var en av de 16 som hade kvalat in, har föräldrar vars företag är storsponsorer till Göteborg Horse Show
 
En av hästarna som tillhörde en av de 16 regelmässigt inkvalade ryttarna hade inte gått igenom den första besiktningen på fredagseftermiddagen. Den hade dock inte avvisats utan fick återkomma för ombesiktning senare på dagen, vilken den då också gick igenom och gav tillåtelse att starta. Denna händelse kan möjligtvis rättfärdiga att man inkallar den 17:de ryttaren som ”reserv” ifall att denna hästen nu inte skulle ha gått igenom en andra besiktning. Men det ger inte någon som helst förklaring till varför man skulle ta in en 18:de ryttare.
 
De flesta blev upprörda över dessa händelser. Lägligt nog var ”show office”, där man lämnar in eventuella protester, stängt större delen av tiden från att startlistan kommit ut fram till det att vår klass började. En protest mot det som skedde lämnades dock in så fort show office öppnade igen, vilket var i anslutning till den första YR-klassen. Jag pratade inte med alla ryttare så jag kan inte tala för alla men av de 16 så pratade jag nog med åtminstone 12 stycken som alla var eniga att det som skedde inte kändes rättvist på något sätt. Då show office som sagt var stängt föll det sig så att det blev en förälder som fick lämna in protesten eftersom att vi ryttare alla var upptagna med att rida. Så jag tycker det är lite fel att som Tidningen Ridsport göra, säga att det ”upprörde ryttarföräldrarna” – det upprörde nämligen ryttarna minst lika mycket.
 
Det är absolut ingenting personligt, ingen av oss har något emot personerna i fråga som fick de snabbt påtänkta ”friplatserna”. Det är duktiga ryttare, snälla personer som definitivt hade där att göra och trevlig familjer. Det bevisades också i och med prestationen väl på plats. Men sättet det skedde på är regelvidrigt och jag anser att det är nedvärderande såväl mot oss ryttare som kämpat för att kvala in enligt regelverket, och dels nedvärderande för sporten i sig att detta kan ske. Även fast ryttarna i fråga som sagt hade kapaciteten för att vara med så fanns det flera sådana ekipage, som hade kapaciteten men som av olika anledningar inte kvalade in.
 
Ingen är heller emot ett utökande av antalet ryttare från 16 till 18. Det är fantastiskt roligt att det ges möjlighet till fler YR-ryttare att samla rutin på denna sorts tävlingar. MEN, då ska det ske enligt reglerna. Om det hade varit ”allmänt känt” att det skulle tas in 18 ryttare så hade det ändrat förutsättningar för många. Flertalet ekiapge valde tex att inte starta sista kvalet då de inte hade en chans att kvala in bland de 16 ekipage som gick vidare. Hade de däremot vetat att det var 18 som skulle få rida så skulle flera ha fortsatt kämpa för platserna även i det sista kvalet. Man kan även se det som så att jag kanske inte hade startat det sista kvalet utan istället vilat min häst, eftersom att det då hade varit klart redan efter de 4 första kvalen att jag inte kunde hamna utanför Göteborg .
 
Det är vanligt att sponsorers ”ryttare” får frikort in i klasser som de inte har kvalat in till. Det sker på fler ställen och har tex skett i ungdomsklasserna i Falsterbo Horse Show. MEN i de klasserna finns det då så kallade ”wild cards” som tävlingsledningen har rätt att dela ut till vem de vill. Det står med i kvalreglerna från första början och det är på så sätt helt öppet, godkänt i en officiell proposition. Där tycker jag inte alls att det är något som görs fel utan då har det skett ”by the rules”. Vi behöver sponsorer i sporten och jag tycker inte att det är helt fel att erbjuda storsponsorer en plats, då de har en så pass avgörande roll för sporten. Ridsporten har sin grund i sponsorer och en stor del av ”storföretagen” som är involverade i ridsporten är så för att någon i ledningen har anknytning till ridsporten, och då ofta genom en ridande dotter/son. Men då ska det ske öppet och ärligt, vilket sker genom införandet av ett eller flera officiella wild cards vars förekomst ska meddelas samtidigt som reglerna för kvalificeringsreglerna till den eventuella tävlingen. Skulle då tex sponsorernas ryttare kvala in via de vanliga kvalen så finns det då även wild cards över som ger möjlighet till en annan ryttare att delta.  MEN, det som är så upprörande i fallet i Göteborg är att det inte fanns några wild cards och att det troligtvis aldrig hade tagits in en 17de och en 18de ryttare om det hade varit så att den 18de ryttaren inte var involverade med en av tävlingens storsponsorer, och det tycker jag är fel.
 
Ryttaren i fråga gick i slutändan in och vann hela klassen. På tex Tidningen Ridsport som skrivit artiklar om ämnet så finns tex kommentaren ”Om reserverna hade kommit sist hade säkert ingen klagat, dessa ryttarföräldrar !!!”. Det stämmer alltså inte alls eftersom att protesten lämnades i samband med FÖRKLASSEN. Det har ingenting att göra med att man vinner eller ramlar av, utan det är principen i sig.
 
Protesten som lämnades in avslogs med motiveringen att:
På grund av oklarheter/tvetydigheter i de regler som publicerats på nätet angående denna finalklass beslutades att erbjuda plats till de två nästkommande reserverna. Med tanke på dessa omständigheter beslutade landslagsledningen, OC och domarna enhälligt att ge ytterligare två young riders möjlighet att rida i Scandinavium. Detta för att utveckla sporten och ungdomarna.
Då antalet startande ökades med två beslutades samtidigt att öka antalet placerade från åtta till nio och skjuta till mer prispengar.
OC = oganisationskommittén.”
 
Det är rätt mycket som är konstigt med denna motivering. Dels så finns det inga som helst oklarheter eller tvetydigheter i reglerna som skulle kunna ligga som grund för att ta in 2 ytterligare ekipage. Att landslagsledningen var delaktiga i detta beslut är även något som de förnekar. Så förklaringen till avslaget kan defintivt ifrågasättas. Nästa steg blir i så fall att ta detta vidare till diciplinnämnden. Då vi är medvetna om vilken gryta allt är så är det möjligt att delar av diciplinnämnden består av personer som varit delaktiga i att ta det ursprungliga beslutet. Skulle så vara fallet så kan det bli aktuella att driva frågan vidare till Rikidrottsförbundet. Men det är en jobbig process och känns också otroligt tråkigt. Det är som sagt ingen som har något emot ryttarna personligen utan problemet ligger i att tävlingsledningen inte står upp för sina regler. Det är ingen som egentligen vill driva denna fråga vidare men alla vill att rätt ska vara rätt och att detta inte ska få ske igen. Därav tycker jag att det är viktigt att uppmärksamma det som skedde och att det belyses av oberoende källor som Tidningen Ridsport och Hästmagazinet. Båda dessa tidningar har publicerat artiklar om ämnet på sina hemsidor och ni kan läsa dem här: 
 
 
Här är (de officiella) reglerna för GHS Young Rider Cup: http://www3.ridsport.se/Tavling/Hoppning_/Regler/GHS-YR-Cup/
 
 
 
 
 
 
Så jävla sorgligt att sånt här faktiskt händer. På en sådan stor tävling också! Hoppas det är OK för dig Kristina att jag sprider detta vidare!

Kommentera

Publiceras ej